Galenus

Dieta při průjmech, průjmová onemocnění

Dieta při průjmovém onemocnění

Dietou lze ovlivnit i průjmová onemocnění. Pokud se jedná o infekční průjem, je samozřejmostí medikamentózní léčba. U slabých průjmů se první den podávají především tekutiny ve formě neslazených minerálek nebo ovocných nápojů. Od druhého dne se podává silný černý čaj. Postupně se podává kakao, obilninové polévky a následují jídla bohatá na dobře stravitelné bílkoviny s nízkým obsahem tuků. Ani sladké kaše nejsou příliš vhodné. Zásadou je zajistit větší příjem minerálních látek a vitamínů, které se při průjmových onemocněních vylučují z těla ve zvýšené míře. Velmi dobrým způsobem je zajistit jejich příjem ve formě iontových nápojů nebo tabletami ve formě doplňků výživy. Kuchyňská úprava jídel musí být taková, aby trávenina nedráždila střevní sliznici. Nesmí tedy obsahovat nerozpustnou vlákninu. Naopak jsou velice vhodné mléčné produkty, zejména již několikrát zmiňovaný tvaroh. Potrava by neměla obsahovat silně kořeněná jídla, příliš horké ani studené nápoje, silně kyselé pokrmy a ani masové výtažky nebo jídla připravovaná smažením.

Míchaná vejce

Návrh jídelníčku při průjmech:

Snídaně - čaj, starší rohlík, míchaná vejce
- studený pudink, starší rohlík, čaj
- starší rohlík, máslo, tvrdý sýr, čaj
Přesnídávka - čaj s mlékem, starší rohlík, máslo
- starší rohlík s játrovou paštikou
- starší rohlík s vaječnou pomazánkou
- čaj, piškoty, máslo
Oběd - drůbková polévka, kuře, rýže, kompot
- polévka s játrovými knedlíčky, vaječná míchanina, brambory
- rýžová polévka, hovězí závitek, brambory
- bramborová polévka, mleté telecí, bramborová kaše, kompot
- zeleninová polévka, vepřová pečeně, knedlík, jemně nakrájené zelí
Svačina - sušenky se džusem
- piškoty, čaj
- strouhaná jablka, piškoty nebo sušenky
Večeře - rozetřené vařené hovězí maso, lisované brambory
- šunka, chléb, máslo, čaj
- dušený karbanátek, bramborová kaše, kompot
- tvarohový koláč, čaj

Související články

Význam diety

Složení potravy

Zásady správné výživy

Odkazy

Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Kreslené obrázky podléhají autorským právům. Seznam použité literatury naleznete zde.

Zajímavé stránky

www.drzdravicko.cz

www.kerbet.cz